Vart ska jag vända mig?

Får du panik av tanken på en muntlig redovisning? Har du svårt att få till studietekniken? Behöver du prata med en kurator eller psykolog om ditt mående? Att vara student kan vara påfrestande, men det finns stöd och hjälp att få.

Lärosäten ska erbjuda sina studenter studierelaterade hälsovård. Ofta har du tillgång till ett gediget utbud både i gruppform och individuellt. Det kan vara aktiviteter såsom att lära sig tekniker för att våga tala inför grupp, lära sig stresshantering, studieteknik eller att få prata med en psykolog.

Många lärosäten har avtal med någon av de två stora mottagningarna Studenthälsan vid Karolinska Institutet eller Studenthälsan vid Stockholms universitet. I listan nedan kan du se vilka lärosäten som har avtal med respektive mottagning. Om ditt lärosäte finns med i listan betyder det att du som student har rätt att kontakta mottagningen och ta del av hela eller delar av utbudet.

Även om ditt lärosäte har avtal med en av mottagningarna så kan ditt lärosäte erbjuda studenthälsovård även på andra sätt, till exempel i form av gruppaktiviteter, universitetskyrkan eller en lokal kurator. Sök efter studenthälsa på ditt lärosätes hemsida för att ta reda på vilket utbud som just ditt lärosäte erbjuder.

Karolinska Institutets mottagning

Nedanstående lärosäten har avtal med Studenthälsan vid KI

Ersta Sköndal Bräcke Högskola
Karolinska Institutet
Röda Korsets Högskola

Sophiahemmets högskola
Stockholms Musikpedagogiska Institut
Södertörns högskola

Stockholms universitets mottagning

Nedanstående lärosäten har avtal med Studenthälsan vid KI

Beckmans designhögskola
Försvarshögskolan
Gymnastik- och idrottshögskolan
Handelshögskolan
Konstfack
Kungliga Tekniska Högskolan

 

Kungl. Konsthögskolan
Kungliga Musikhögskolan
Malmstens Linköpings Universitet
Stockholms konstnärliga högskola
Stockholms universitet

Finns ditt lärosäte inte med i listan?
__________

En del lärosäten har mottagning internt på lärosätet, till exempel en kurator eller universitetskyrkan dit du kan vända dig. Du kan också alltid vända dig till den ordinarie vården inom regionen. Läs mer på Vården i Stockholms län – 1177 Vårdguiden.

Om du tycker att ditt lärosäte borde ansluta sig till en studenthälsomottagning eller på annat sätt utveckla sitt arbete med studenthälsovård, ta kontakt med din studentkår!